Vrijdag 21 augustus 2020, Goes. Plan Campertrip Nederland.

De afgelopen weken kwam het niet van recreatief fietsen, laat staan camperen. Oudste zoon wilde eind dit jaar op (wereld)reis. Señora Corona gooide roet in het eten. Zijn huisje was al verkocht. Maanden elders bivakkeren ging ook vervelen, dus kwam er weer een huis. Voor ons op 10 minuutjes fietsen. In no time heeft hij verbouwd en verbeterd. Wij boden hulp met hand en spandiensten. Een stevige basis is gelegd voor het nieuwe home. We kunnen  ons terugtrekken. Medische afspraken in september geven ons slechts 2 weken voor een tripje.

          

       

Zaterdag 22 augustus 2020, Dag 1. Goes-Boxtel.

Gister al voorbereid lukt het ons precies binnen planning te vertrekken. Het is beide richtingen erg druk op de A58. Veel caravans en campers. Nadat we Tilburg voorbij de snelweg verlaten hebben rijden we de bossen in. We zijn de eerste camper, die één van de 4 plaatsjes bezet op deze mixparking in het bos. Het hoort bij Hotel/Gasterij Dennenoord. Ook een grote camping met chalets maken er deel van uit. Er parkeren hier  gasten voor hotel en wellness, maar verder is het er superrustig. Prima uitvalsplaats voor fietsen en wandelen en voor ons voor campervriendenbezoek morgen.

 

Na aankomst lunch en een korte siësta.

We plannen een knooppunten fietsroutetje rond Boxtel.

Na 5 km echter belanden we in een fikse en langdurige hoosbui.

Kletsnat korten we de route in. Pas in het centrum komen we horeca tegen, maar dan zijn we al doornat.

 

Al met al toch een erg gevarieerde route. Natuurschoon. Exotische dieren! We stuiten zelfs op waterbuffels en een lama. Een mooi kapelletje in het bos. In Boxtel zelf valt de bijzondere moskee op.

 

        

Bij terugkeer schijnt de zon weer. Tijd voor een hapje/drankje. 15 km weggetrapt.

CP Dennenoord €12,50, Boxtel Noord Brabant.
          

Zondag 23 augustus. Op campervriendenbezoek 21 km fietskms.

In het naburige Haaren wonen campervrienden W&A. We fietsen er vrij rechtstreeks heen en kletsen elkaar enige uren de oren van het hoofd. Dat is zo fijn. Zonder moeite pakken we de draad op. Meestal treffen we elkaar ergens onderweg, deze keer aan huis. We zijn weer bijgepraat en wie weet wordt de volgende ontmoeting toch in Portugal dit najaar. Die wens koesteren we.

Terug fietsen we via een mooie knooppuntenroute. Het brengt ons over kronkelpaadjes en door het bos naar het dorpje Esch. Het laatste stukje is inmiddels bekende pad. Net voor een paar buitjes arriveren we bij de camper. Fietsen op de camper. Morgen verder!

      

          

CP Dennenoord, Boxtel.

      

Maandag 24 augustus 2020, van Boxtel, Noord Brabant naar Heel, Limburg.

Druk op de snelweg, toch een rustige transfer. Na een uurtje staan we voor het hek van de deze zomer geopende CP. Een vriendelijke ontvangst. Pas morgen wordt er nog een camper verwacht. We installeren op de grasstrook achter het vandaag gesloten koffieterras met zicht op de jachthaven.

Na de lunch en korte powernap fietsen we superrustig een knooppuntenrondje (25 km). Langs de Maasplassen naar Beegden.

        

In het centrum worden we warempel gepasseerd door auto met caravan van DeVervolgvrienden K&K. Zij zijn bijna thuis na een weekje Zeeland.

We gaan hen morgen bezoeken en fietsen verder naar Heel.

In Wessem vinden we een terras aan de Maas. Onze drankjes komen met hindernissen. Geen décaf. Het duurt heel lang. De koffie was omgevallen. Het theewater inmiddels lauw. Geen groene thee in de tray met jampotjes. Wanneer ik dat eindelijk veroverd heb is het water weer lauw. Enig excuus: we hebben een druk weekend achter de rug. Nou ja!

Tussen Wessem en Thorn is het knoopuntenweggetje afgesloten. De verwijzing klopt niet, maar gelukkig staan er vriendelijke verkeersbegeleiders bij de (ook wegwerkzaamheden)  provinciale weg.

In het witte stadje Thorn is het relatief rustig. Maandag en duidelijk merkbaar dat vandaag ook in de regio zuid de scholen begonnen zijn. We draaien een rondje door het monumentenstadje.

        

Nog 3 knooppunten en we zijn het dorpje Panheel door, net de brug over en terug op ons tijdelijke honk.

Terwijl wij getrakteerd  worden op een fikse hoosbui, maakt het TV nieuws melding van een zeldzame  butskop (walvisssoort) in de Oosterschelde bij Goes.

CP Fietscafé/koffieterras De Tump € 14,20, Heel.

      

Dinsdag 25 augustus 2020. Naar Beegden.

Koffie en lunch met de vrienden. Ook hier supergezellig, terwijl af en toe de regen op de  overkapping tikt. De geplande knooppuntentocht kan niet doorgaan. Regen en wind. We fietsen tussen de buitjes door terug naar de camper. Het spettert alweer. Even later vallen de druppels steeds sneller. Lekker lezen is ook niet verkeerd. Afscheid van het Maasplassenlandschap. Morgen richting Nijmegen.

CP De Tump €, Heel, Limburg.

       

Woensdag 26 augustus 2020, van Heel, Limburg naar Malden,  Gelderland.

Terwijl zomerstorm Francis  vooral de kuststrook teistert slapen wij rustig achter de hoge laurierhaag. Regen en windvlagen onderweg, maar goed te doen. Ook onze nieuwe stek is een recent geopende CP. Deze keer bij een veeboer. Er staat 1 andere camper. Bij het telefoontje vooraf werd ons  vriendelijk meegedeeld dat er donderdag gemest wordt op het grasveld rondom. Dat kan stinken! We aarzelen. Morgen lunch afspraak met vriend T. Vorig jaar stonden we geweldig noord van Nijmegen in de boomgaard van de Landwinkel in Ressen. Veel zin om voor dat nachtje te verkassen hebben we ook niet. We zullen zien of beter gezegd ruiken!

Vanwege het miezerweer blijven de fiets en op de camper en trekken we de wandelschoenen aan voor de 2 km naar het dorp.

Het centrum van Malden blinkt niet uit in schoonheid. Waarschijnlijk is er door de hevige gevechten aan het eind van WO ll weinig historisch blijven staan. We shoppen in het overdekte winkelcentrum. Buiten regent het net wat harder. Lunchroom Petit Malden biedt een warm toevluchtsoord. We reserveren er meteen maar de lunch voor morgen. Net voor de volgende bui bereiken we Ons Libby weer.

CP Malden € 10 (NKC)/€ 12,50, Malden Gelderland.

          

Donderdag 27 augustus 2020, lunch in Malden, daarna naar Zutphen.

De mestkar begint al vroeg te rijden. Vooralsnog worden de vrachten elders geïnjecteerd. We kunnen in alle rust geurloos ontbijten.

Via internet heb ik een rode pijltjeswandeling gevonden. Het blijkt buiten Malden, net Nijmegen in Heumensoord. Vooral bekend als bivakplaats voor militairen tijdens de Vierdaagse. We parkeren aan de Beukenlaan. De route van 5,6 km start hier en heet ‘Bos en Heide’. Dat is precies wat ik krijg. Een heerlijke ochtendwandeling. Ik slaag erin zowel het Militair Vierdaagse Kamp als de Romeinse Wachttoren te missen. Ook de zwervende schaapskudde kom ik niet tegen. Wel een paar bejaardenfitnessgroepen, individuele lopers, mountainbikers en hondenuitlaters. De meesten de middelbare leeftijd ruim te boven. Onder lotgenoten, zeg maar.

     

            

Daarna rijden we naar een parking achter de kerk in het dorp. Hier wachten we tot het tijd is voor onze afspraak.

Na de gezellige lunch (alweer met een vriend, waarmee het contact blijft) nog even de Appie in. Buiten de snelwegen om rijden we de drukke oostroute van Nijmegen en Arnhem naar Zutphen.

Net buiten het bedrijventerrein eindigen we op de CP. Deze tussenstop was niet geheel gepland, maar de kans op doordringende mestgeur heeft ons doen besluiten vandaag al te vertrekken van de verder prima CP in Malden. Gelukkig voor hen gebeurt dat ledigen van de gierput, maar af en toe. Top ook, dat ze daar zelf heel duidelijk in waren. Op de Heicohoeve staan we voor de verandering eens niet (vrijwel) alleen. Het is redelijk bezet. Een rustige plaats met vrij uitzicht.

CP De Heicohoeve € 10 - € 12,50 (incl. wc/douche), Zutphen, Gelderland.

            

Vrijdag 28 augustus 2020. Fietsen rond de IJssel.

’t Is even sukkelen voor we de knooppunten te pakken hebben. Voorbij het gehucht Vierakkers zien we ooievaars zweven. Even later een flink aantal op een weide. Mooi!

Verder langs de bossen van het landgoed Hackfort. ‘t Groene Kanaal meandert prachtig.

Het dorp Wichmond door. Kronkelen door de velden naar Baak. Aan het eind van het dorp een statig landhuis.

           

Daarna door Toldijk en  Steenderen. Hier een middeleeuws aandoend huis en  kerk. Al deze dorpen vallen onder de gemeente Bronckhorst. Waar blijft dan het beroemde stadje zelf?

Hèhè. Daar is dan het kleinste stadje van Nederland. Zeer toeristisch en, sorry, naar mijn gevoel van een nogal grote truttigheid.

           

       

We rijden snel verder naar het veer over de IJssel. We zijn de enige fietsers. Een privé vaart voor ons.

Aan de overkant lonkt het terras. Thoffie en lunchtijd ineen. Dat smaakt na 35 km fietsen.

Bij Brummen begint de Veluwe. Met de wind in de rug sjezen we naar Zutphen.

         

De 2e brug over en zigzag door het centrum. Mooi Zutphen, niet al te druk vandaag.

      

Het gaat bijna vanzelf over in Warnsveld. Een stop bij de (open) kerk. Even een slokje water. Daar lopen warempel bekenden, alweer campervrienden. Thole en Everdien. Zij wonen hier. We hebben al een afspraak bij de camper later op de middag. Dit komt hen echter goed uit. Zo zitten we ineens gezellig samen in hun huiskamer bij te kletsen, ondanks dat het een drukke dag is voor hen. Morgen vertrekken ze voor een campertrip naar Duitsland. Leuk en onverwacht, deze ontmoeting.  Zo gaat het vaak onderweg.

Op de Heicohoeve kunnen we nog even buiten zitten, maar dan bewolkt het. Onweer rommelt. Niet veel later regen. Het maakt ons niet uit. We hebben een leuke dag achter de rug met een mooie afwisselende tocht (55 km).

CP De Heicohoeve  €10 , Zutphen.

            

Zaterdag 29 augustus, van Zutphen, Gelderland naar Ter Apel, Groningen.

Tussen Zutphen en Warnsveld door naar Deventer. Via Raalte naar Ommen. Vandaar Hardenberg, Coevorden, Emmen tot Ter Apel. Heel vaak gereden toen we meer dan 40 jaar geleden in Westerwolde woonden. Tegenwoordig een gestroomlijnde route, buiten de dorpen om. Handig, maar jammer!

Op de CP is nog plaats zat, vooral onder de bomen. We vinden een tamelijk open stek. Op de plaats rust.

CP Jachthaven De Runde € 12,50, Ter Apel, Groningen.

             

Zondag 30 augustus 2020. Fietstocht Rondom de  Ruiten Aa, 40 km.

Bijna 5 jaar woonden we in het mooie Westerwolde. Een  bij velen niet zo bekend stukje Groningen. Dit wordt een rit vol herinneringen. Langs het Ter Apelerkanaal tot het klooster, tegenwoordig museum, tegenover restaurant Het Boschhuis Een bekende plek. We waren hier vaak. De Ruiten Aa knooppunten brengen ons zowel over de beek als over het kanaal door het langgerekte  Laudermarke.

      

         

          

            

Het Essenlandschap rond de buurtschap Ter Borg krijgt extra aandacht. Hier woonde onze huurbazin en de boer, die het land rond de boerderij, waar we later gingen wonen, bewerkte.

         

Ook het dorp Sellingen krijgt een extra rondje van ons. Langs het prachtige terpkerkje naar de Breetuinenweg, waar we bij Leen's 1e baan na studie en dienstplicht,  een splinternieuwe  gemeentewoning toegewezen kregen.

Voorbij het oude gemeentehuis binnen  aan de thoffie. Het is fris vandaag. Ondanks wantjes ben ik  verkleumd.

         

Opgewarmd slingeren we verder door bos en hei. Helemaal tot Jipsingbourtange en verder naar Ter Wisch.

         

        

           

In deze buurtschap huurden we een prachtige, maar toentertijd erg simpele boerderijwoning. Dat is inmiddels heel anders. Vorige maand waren jongste zoon M met vriendin D een weekendje in Groningen. Op weg naar de zoo in Emmen bezochten ze  ‘onze’ boerderij. De Eendenpoel is tegenwoordig een B&B.  Rijksmonument en inclusief bijgebouwen prachtig gerestaureerd. Rondom schitterende tuinen, die regelmatig opengesteld worden voor publiek. Vandaag echter niet. Het hek hermetisch gesloten. Op bellen wordt niet gereageerd. Niemand thuis. Hoe jammer!

           

Ik heb een vermoeidheidsdipje. We fietsen rechtstreeks terug naar Ter Apel. Alleen nog een stop bij de, meermalen gerestaureerde en vanuit Bourtange verplaatste Standaardmolen van Ter Haar.

Altijd weer komen we graag terug in deze omgeving. Deze keer jammer genoeg  geen tijd voor langer verblijf en bezoek aan bekenden.

We moeten sowieso deze week gaan plannen. Noord Holland (via de Afsluitdijk)  is al afgevallen, toen we vanwege de toch nog plotselinge, al 3 maanden  verlate oproep voor mijn jaarlijkse onderzoek,  ineens moesten switchen van ruim 3 naar 2 weken weg met de camper. Uiterlijk donderdag willen we  in Etten Leur zijn en vanaf het weekend in Zeeuws Vlaanderen tot na het onderzoek in Rotterdam, waar ik samen met mijn broer heen ga. Gedeelde smart is tenslotte halve smart! Veel camperzwerven blijft er dus niet over. We zullen zien waar we morgen terechtkomen.

CP Jachthaven De Runde €12,50, Ter Apel, Groningen.

     

Maandag 31 augustus 2020. Van Ter Apel, Groningen naar Bunschoten-Spakenburg, Utrecht.

In al haar wijsheid stuurt Tomesita ons strak zuid tot we bij Klazienaveen de A37 op kunnen. Zo hobbelen we, nog net Nederland, door Emmer- en Barger-Compascuum, afwisselend links of rechts van het kanaal.

           

Onder Emmen en Hoogeveen langs tot Meppel en dan de A28 naar Zwolle. De Veluwe over.

Bij Nijkerk verlaten we de snelweg en rijden binnendoor naar Bunschoten. Stapvoets door de straatjes van Bunschoten-Spakenburg, eindigen we aan het Eemmeer. 

We krijgen een mooi plaatsje toegewezen. Zicht op zowel de jachthaven als het Eemmeer. Zwanen dobberen. Af en toe passeert een motorbootje of zeiljacht. Verderop vaart het fietsveer heen en weer. Top hier!

Na de lunch kuieren we langs passanten- en historische haven het dorp in. Hier ligt de grootste verzameling botters van Nederland. Het geeft het toeristische plaatsje authenticiteit.

        

           

          

          

CP Jachthaven Nieuwboer € 18, Spakenburg.

         

verder naar september